Maak kennis met... Truus Bos

Geschreven door Truus Bos op . Gepost in Maak kennis met

Bos-TruusMaak kennis met Truus Bos

Naam: Truus Bos, geboren 1931 te Bodegraven, een plaats in Zuid Holland. Ik heb de 2de wereldoorlog als kind heel bewust meegemaakt. Ik ben de verpleging in gegaan en na de opleiding Maatschappelijke Gezondheidszorg, ben ik als wijkverpleegkundige aan de slag gegaan. Lunteren was de laatste plaats waar ik aan de slag mocht en waar ik tot aan mijn pensioen gewerkt heb. Wat een mooi beroep was het. Wat mij altijd trof was het grote vertrouwen wat de mensen mij schonken in de uitoefening van mijn beroep. Rijke jaren zijn het geweest!

Kerk: Ik was lid van de Nederlands Hervormde Kerk. Ik heb al snel de beslissing genomen om lid te worden van de Maranathakerk en dat is de goede beslissing geweest, ben ik tot op de dag van vandaag zeker van. Rond de jaren 80 kwamen de eerste vrouwelijke ambtsdragers in de Maranathakerk en ik was de eerste vrouwelijke diaken. Ik voel me nog altijd helemaal thuis in de Maranathakerk. Ik vind het wel jammer dat ik steeds minder mensen ken, maar ja dat is de leeftijd he? Daarnaast ben ik heel dankbaar voor het leven dat ik tot noch toe heb mogen leven, en de gezondheid die ik nu nog genieten mag, daar ben ik God de Vader heel dankbaar voor!

Als je het woord Maranathakerk hoort, waar denk je dan vooral aan?
Dat ik sinds ik in Lunteren woon altijd naar deze kerk ben gegaan. Ik heb op allerlei verschillende plekken in Nederland gewerkt en was wel wat gewend op kerkelijk terrein, maar in Lunteren werd het al gauw de Maranathakerk. In de tijd van ds. Swets, fijne predikant.

Voor wie heb je bewondering?
Dat is een lastige vraag, er zijn er zoveel, maar om nou op die namen te komen. Dan toch moeder Teresa, misschien ook omdat ik zelf in de zorg heb gezeten. Geweldige vrouw!

Met welke Bijbelse figuur zou je wel eens een gesprekje willen hebben?
Ik denk wel eens aan Maria. Zo'n jonge vrouw en dan staat daar ineens een engel en krijgt ze zo'n geweldige boodschap. Zonder twijfel geeft ze zich helemaal over. Zo bijzonder. Als ik dat zelf meegemaakt zou hebben had ik geloof ik wel even tegengas gegeven. Maar ook Ruth vind ik bijzonder.

Als je terug in de tijd zou kunnen gaan, wat zou je dan anders doen.
Nou, als de wijkverpleging nog net zo was als toentertijd, dan zou ik dat zo weer overdoen. Het was zo'n geweldig rijk beroep. De contacten met de mensen, het veelzijdige. Je was allround.

Welk boek zou je ons aanraden te lezen?
Ik heb in de loop der jaren zoveel boeken gelezen, maar vooral boeken over de oorlog spreken mij heel erg aan, zoals "Gesprekken uit Auschwitz". Ook een heel bijzonder boek, wel heel anders, is "Haar naam was Sarah" Het boek "Rachab, dochter van Israël" vond ik zo boeiend dat ik het nog wel eens zou willen lezen.

Waar ben je het meest trots op?
Ik kan me niet voorstellen dat ik ergens trots op ben. Wel blij en dankbaar voor mijn gezondheid. Maar dat is niet iets om trots op te zijn. En tot voor twee jaar zijn we er altijd met de caravan op uit getrokken. Grote reizen met de NCRV naar allerlei landen in Europa tot aan Bosnië en Kroatië toe. Bijzonder dat we dat zo lang hebben kunnen doen.

Heeft God altijd een rol in je leven gespeeld?
Ja, eigenlijk wel, hoewel er ook wel eens een periode in m'n leven is geweest dat ik dacht: "nou ja .......", maar naarmate je ouder wordt besef je toch steeds meer dat je God nodig hebt. En met Diny (vriendin) kan ik er ook heel goed over praten, en ook op de Bijbelkring. Ik ga ook graag twee keer per zondag naar de kerk.

Wat zou je aan jongeren willen meegeven?
Misschien dat ze wat minder met dat ding (smartphone) aan de gang zijn. Ga lekker buiten spelen. Geniet van de natuur. Ze bewegen veel te weinig. Ga d'r op uit, bezoek je oma bijvoorbeeld.

Waar zou je beter in willen zijn?
In dingen beter onthouden. Ik vergeet ze zo gauw. Als ik bijvoorbeeld in de dienst ben geweest denk ik, dat moet ik thuis aan Diny vertellen en dan loop ik onderweg en denk ik: wat was het ook alweer wat ik wilde vertellen. Eigenlijk moet ik het opschrijven.

Je mag voor zondag een lied opgeven. Wat wordt het?
Ik vind koraal nr. 68 uit de Johannes Passion van Johan Sebastian Bach echt geweldig. Dat heb ik zelf met Sursum Corda gezongen. Maar voor in de dienst zou ik zeggen: Lied 769 Eens als de bazuinen klinken.

Hartelijk bedankt Truus voor je openheid!

Meer artikelen...