Hospice Lunteren

Geschreven door College van Diakenen op . Gepost in College van diakenen

2018-Hospice-Honskamp

Hospice in de Honskamp
Sinds oktober 2018 is er een hospice in de Honskamp (Opella). Het hospice is bestemd voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en waarbij verwacht wordt dat ze binnen drie maanden afscheid moet nemen van dit leven. Dit kunnen gasten op hoge leeftijd zijn, maar ook mensen die nog jong. Vrijwilligers en zorgmedewerkers van Opella ondersteunen de gasten in deze fase van hun leven met goede zorg op maat. Elk sterven vraagt om een persoonlijke begeleiding, met aandacht voor de lichamelijke, psychische, sociale en spirituele dimensies. In de Honskamp is een appartement beschikbaar voor hospicezorg. Het appartement heeft een bad-, slaap- en woonkamer en een kleine kamer voor de vrijwilliger. Deze nieuwe vorm van zorgverlening in de Honskamp is tot stand gekomen dankzij een gezamenlijk initiatief van de vijf kerken. Dit zijn de Gereformeerde Kerk, Hervormde gemeente Maranathakerk, Hervormde gemeente Lunteren (De Oude Kerk), Hersteld Hervormde Gemeente en de Moluks Evangelische Kerk.

Hoe loopt het nu?
In de maanden voor de start van het hospice hebben alle vrijwilligers scholing gehad en meegelopen in het hospice in Bennekom. Vier vrijwillige coördinatoren maken het rooster en zijn aanspreekpunt voor de vrijwilligers. Daarnaast zijn er een aantal overleggen geweest met alle vrijwilligers en een aantal medewerkers. In oktober zijn de vrijwilligers en zorgmedewerkers gestart in de hospice van de Honskamp. In de afgelopen periode zijn meerdere gasten geweest. Deze gasten waren verschillend in hun wensen en de ondersteuning die zij nodig hadden in de laatste fase van hun leven. De vrijwilligers helpen regelmatig mee met de zorg, maar zijn vooral betrokken bij het welbevinden van de gat. Regelmatig werd er gepraat, gewandeld, familie en vrienden ontvangen etc. Van de gasten en de familie hebben we veel positieve reacties gehad over het verblijf in de Honskamp. Ik ben blij dat we gestart zijn, maar vooral blij en trots op de vrijwilligers en zorgmedewerkers. Gasten en familieleden hebben aangegeven dat we in het laatste deel van het leven het waardevol voor hen gemaakt hebben.

Wim Hulsegge Leidinggevende zorg Opella