Vanuit de pastorie... (4)

Geschreven door Ds. Jaap Hansum op . Gepost in Predikanten

Vanuit de pastorie

Van 12-20 april maakte ik samen met Bert Hazeleger een rondreis door Israël met een groep van 25 reizigers bestaande uit (gast)leden van onze gemeente, aangevuld met enkele leden van het koor Together en een enkel familielid. Ik heb deze reis om verschillende redenen als een zegen ervaren. In de eerste plaats vind ik het een voorrecht om als predikant een aantal dagen intensief op te trekken met een groep gemeenteleden. Je leert elkaar op een andere manier kennen en door samen op reis te zijn ontstaan er gaandeweg als vanzelf waardevolle gesprekken, vaak gevoed door wat we onderweg om ons heen zien, horen en beleven.

 

Het was een bijzondere ervaring om op sommige plekken in de stilte van de natuur samen de Bijbel open te doen en de woorden op ons te laten inwerken. Zo waren we op een zondagmorgen al vroeg bij de Gideonsbron. Een spelonk met een voortdurend zacht kabbelende bron, in de spelonk enkele duiven, voor ons een bougainville in volle bloei en om ons heen een serene rust. In deze setting overdachten we Jesaja 58,11: 'De HEER zal je voortdurend leiden, hij zal je verkwikken in dorre streken, hij maakt je botten sterk en krachtig, je zult zijn als een goed bevloeide tuin, als een bron waarvan het water nooit opdroogt.' In een bootje op het meer van Galilea zongen we het bekende lied: 'O Heer die onze Vader zijt' - met daarin de mooie zinnen: O vrede van Tiberias o heuvels in het rond, waar Jezus in het zachte gras de mensen liefhad en genas en in hun midden stond - en zagen om ons heen de strandjes, heuvels en golven waar Jezus zoveel van zijn heerschappij en glorie heeft laten zien. Een heel krachtige ervaring was het zingen van bekende liederen op plekken met een 'hemelse' akoestiek samen met groepen andere christenen uit allerlei windstreken. In een prachtige kleine kapel in Bethlehem zongen we bijvoorbeeld het 'Ere zij God in onze dagen' met het bekende Gloria in Excelsis Deo als refrein. We deden dit samen met enkele christenen uit China en de Filippijnen en terwijl we dit lied zongen werden we allen diep geraakt door de tegenwoordigheid van Gods Geest daar op dat moment op die plek en ervaarden we een diepe verbondenheid met deze broeders en zusters en met onze God die voor ons allen zijn Zoon gaf.

Indrukwekkend waren ook ontmoetingen met mensen die vanuit hun geloof zich aan dit land verbonden weten en met veel bezieling het land tot bloei weten te brengen. In Silo, waar ooit de tabernakel stond, hoorden we de ervaringen van een Joodse kolonist en proefden we iets van het vuur en de overtuiging waarmee hij met zijn vrouw, kinderen en tientallen andere gezinnen God dienen wil op deze plaats. En hoe ingewikkeld de verhoudingen liggen ten opzichte van de Palestijns-Arabische dorpen in de omgeving.

Bij het project Tent of the Nations in de omgeving van Bethlehem maakten we kennis van Daoud Nassar, een christen-palestijn wiens familie al decennia lang een groot perceel land bewoont bebouwt. Zij worden aan alle kanten omringd door nederzettingen van Joodse kolonisten en ervaren veel tegenwerking en uitingen van geweld. Maar vanuit het motto 'we refuse to be enemies' (wij weigeren vijanden te zijn) willen zij vriendelijk, hoopvol en zachtmoedig in het leven staan en vermijden zij iedere vorm van geweld en vechten zij voor hun plaats en recht alleen op legale manieren. Hun inspirerende levensvisie in de stijl van het evangelie dragen zij ook actief uit, zie onder meer de website http://www.tentofnations.nl.

Indruk maakte ook een bezoek aan Yad Vashem, juist op de dag dat in Israël de nationale dodenherdenking plaatsvond en op diezelfde dag 's avonds ook 70 jaar onafhankelijkheid werd gevierd. Bijzonder om door de kronkelige gangen van dit museum te dwalen, zoveel ontstellend lijden en duisternis te zien in talloze getuigenissen en tenslotte al wandelend aan het einde van deze donkere 'tunnel' uit te komen op een balkon badend in zonlicht met zicht op de stad Jeruzalem en het land Israël van vandaag waar zoveel Joden inmiddels thuis zijn gekomen. Terugrijdend naar het hotel in Bethlehem passeerden we dan weer de 'muur' die ons er pijnlijk aan herinnert dat de shalom, de vrede ook in Israël nooit vanzelfsprekend is. Niet voor het Joodse volk en ook niet voor christenen en moslims met Palestijnse roots aan de andere zijde van de muur die vaak ook al van generatie op generatie dit stukje land aan de Middelandse Zee bewonen.

Los van al deze bijzondere ervaringen en indrukwekkende ontmoetingen is het zo wie zo een voorrecht en zegen om door het land Israël te reizen en allerlei bekende Bijbelse plaatsen in ruimtelijk en qua landschappelijke setting te kunnen plaatsen. Zo krijgen plaatsen en streken meer profiel en kleur en gaan de oude Bijbelse verhalen hopelijk ook anders en sterker spreken. Ik ben door deze reis persoonlijk weer opgeladen en met een fris hoofd en een blij gemoed weer geland in Lunteren. Dank aan de kerkenraad en u als gemeente om mij de tijd en de ruimte te bieden om deze reis mee te kunnen maken.

Ds. Jaap Hansum

Ps: reacties zijn van harte welkom op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-33021246.